INFOMEDIA UIB FILMKATALOG
Danny Boyle (regi)
127 Hours
(USA, GBR 2010, 90 min)
127 Timer
Danny Boyle • James Franco, Kate Mara, Amber Tamblyn, Sean Bott
Regissør Danny Boyle (Slumdog Millionaire, Trainspotting) står bak dette kritikerroste, intense dramaet som ble nominert til seks Oscar-priser, inkludert beste film. Hovedrollen spilles av James Franco (Milk, Spider-Man), Oscar-nominert for sin innsats i filmen.
127 Timer er basert på den utrolige - men faktisk sanne - historien om Aron Ralston, en klatrer som får armen fastklemt og blir fanget i et juv i Utah. Fullstendig isolert blir de neste fem dagene en desperat kamp for overlevelse, der Ralston blir nødt til å tenke igjennom livet sitt og å finne styrken til å gjøre de nødvendige grep for å kunne redde seg selv.
Filmen er basert på Aron Ralstons selvbiografi fra 2004, Between A Rock And A Hard Place, med manus bearbeidet av Boyle og Simon Beaufoy - sistnevnte skrev også manuset til Slumdog Millionaire. (Cover)
28 Days Later
(USA 2002, 113 min)
28 Dager Senere
Danny Boyle • Brendan Gleeson, Cillian Murphy, Megan Burns, Naomie Harris
Etter at et dødelig virus truer med å utslette alt liv på jorden, forsøker en gruppe overlevende å forhindre at menneskerasen blir fullstendig utryddet. Viruset, som driver de infiserte til voldsomt raseri med både mord og vold som resultat, blir ved et uhell sluppet ut fra et britisk laboratorie. Det blir spredt av både dyr og mennesker og sprer seg over hele jorden. Viruset er umulig å nøytralisere. 28 dager senere, finner en liten gruppe av de som har overlevd, hverandre alene i et tomt og øde London. Mens de forsøker å sikre seg en fremtid i elendigheten, viser det seg at det de bør frykte mest er andre som har overlevd.
Intens grøsser fra manusforfatter Alex Garland (The Beach) og regissør Danny Boyle (Trainspotting, The Beach). (Cover)
EKSTRAMATERIALE:
- Feature length audio commentary by director Danny Boyle and Alex Garland
- 8 Deleted scenes with optional commentary
- Storyboard alternate ending
- "Pure Rage": The making of 28 days later
- "Jacknife Lee" music video
- Running production still gallery w/commentary
- Running polaroid gallery w/commentary
- Animated storyboards
- Theatrical teaser
- Theatrical trailer
Life less ordinary, A
(USA 1997, 99 min)
Høyst uvanlig liv, et
Danny Boyle • Ewan Mcgregor, Cameron Diaz, Holly Hunter, Delroy Lindo, Ian Holm
Robert er en av livets tapere. Han jobber som vaktmester i et svært selskap, men drømmer om noe … mer uvanlig. Rappkjeftede Celine, derimot, har aldri manglet noe i sitt korte og bortskjemte liv som datteren til Roberts sjef, Naville. Men likesom Robert kjeder hun seg. I et normalt liv ville disse to sjelene aldri ha truffet hverandre – men hvem sa denne historien var normal? To overjordiske politibetjenter får i oppdrag å få Robert og Celine til å forelske seg i hverandre. Når to så ulike liv kolliderer, slår det gnister. Men heller enn å forelske seg, ser det ut for at Robert og Celine ødelegger hverandre. Hva kan gå galt?
Slumdog Millionaire
(USA 2008, 115 min)
Danny Boyle • Dev Patel, Freida Pinto, Mia Drake, Imran Hasnee, Anil Kapoor, Irfan Khan
Danny Boyle tar med Slumdog Millionaire et sjumilssteg videre som regissør. Basert på boka Q&A (Gutten som hadde svar på alt) forteller han historien om en heldig deltaker i den voldsomt populære indiske versjonen av tv-programmet Vil du bli millionær?. Gutten blir raskt anklaget for juks: Hvordan i all verden kunne denne unge mannen - uten noen form for utdannelse - ellers kjenne alle svarene? Gjennom flashbacks følger vi Jamal; fra han og broren som små barn blir foreldreløse, gjennom den brutale oppveksten i Mumbais slum, fram til den tilsynelatende uforklarlige Millionær-suksessen. Følelsene for venninnen Latika er hele tiden drivkraften, og tvinger etterhvert Jamal ut på en komplisert og utrygg vei.
Filmen blir gjerne beskrevet som byen den er spilt inn i: fargerik og intens. På tross av vanskelige omstendigheter legges det for dagen ukuelig optimisme og pågangsmot. Hver av hovedrollene spilles av tre forskjellige skuespillere, én for hvert alderstrinn. De eldste utgavene av Jamal og Latika spilles av Dev Patel og Frida Pinto, begge med imponerende følelsesregister. Spesielt britiske Patel har mottatt unison hyllest, og ble flere steder kåret til årets beste skuespiller for innsatsen som Jamal. Slumdog Millionaire mottok åtte av de ti Oscar-statuettene den var nominert til, blant dem en velfortjent pris for beste film. (Cover)
EKSTRAMATERIALE:
- Slumdog Dreams - Danny Boyle & the making of Slumdog Millionaire
- Jai Ho Music video
Trainspotting
(GBR 1996, 89 min)
Danny Boyle • Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert Carlyle, Kelly Macdonald
Situert i Edinburoughs undergrunnsmiljø følger Trainspotting en løst sammensveiset kameratgjeng i deres ymse fritidssysler, øldrikking og ikke minst, jakt etter heroin. Det er en absurd hverdag som fremstilles, langt unna de forestillingene de fleste av oss har av skotsk folkekultur. Mens hovedpersonen Renton stadig flyter inn og ut av narkorus må han og kameratene ta stilling til problemer som er så heslige at de blir komiske. Hva sier man til pikens foreldre når man nettopp har spredd et kraftig tilfelle av diaré utover frokostbordet deres? Er det verdt det, å stikke hodet ned i Skottlands ekleste do, får å fiske opp to stikkpiller med heroin?
Trainspotting er en av de få filmene i vårt tiår som har lykkes i å skape sitt helt unike fortellerspråk, som ikke lar seg oversette til noe annet medium og som benytter seg så uhemmet av sin egen samtids konvensjoner og referanser. Trekløveret Danny Boyle (regissør), John Hodge (manusforfatter) og Andrew Macdonald (produsent) demonstrerte sin synergieffekt da de lagde thrilleren Shallow Grave. Med basis i en av kultforfatteren Irvine Welch's romaner har de med Trainspotting beveget seg inn i helt andre farvann, men beholdt en innoverende og særegen filmstil, som har fått kritikere over hele filmverdenen til å fryde seg. Filmen tok både publikum og presse med storm, da den raskt bredte seg fra Storbritannia og ut til resten av Europa, spesielt blant den yngre generasjon. Herionmisbruket, som er den røde tråden i Trainspotting, er jo egentlig et problem kun en marginal gruppe i samfunnet har erfaring med. Likevel har denne filmen, mer enn de fleste nye filmer, blitt tolket som et symbol på hele 90-tallets ungdomskultur. Trainspotting er mye mer enn en forherligelse eller en forbannelse av dop. Opprørets tid er forbi, det finnes ikke lenger et behov for å ta standpunkt eller sette seg mål, og det er dette Trainspotting handler om. Det sies at det finnes en film for hver generasjon som vokser opp. Trainspotting er, foruroligende nok, kanskje det nærmeste vi har kommet 90-tallets ungdomsfilm. (NFI)