Hamsun
(NOR, DEN, SWE, DEU 1996, 152 min)
Hamsun - Knut og Marie
Jan Troell • Max von Sydow, Ghita Nørby, Anette Hoff, Gard B. Eidsvold, Eindride Eidsvold, Åsa Söderling
Hamsun er historien om det noe spesielle ekteskapet mellom forfatteren og nobelprisvinneren Knut Hamsun, og hans kone, Marie, som ofret alt for å være ved hans side. Ved siden av det komplekse familieforholdet på Nørholm i årene 1936 til 1952, fokuserer Hamsun også på Hamsuns forhold til nazistene. I likhet med filmen The Wonderful, Horrible Life of Leni Riefenstahl (1993), problematiseres forholdet mellom kunstnere, deres politiske orientering og deres privatliv.
Ved utbruddet av 2. verdenskrig sto Knut Hamsun på nazistenes side. Dette har man i ettertid forsøkt å forklare og bortforklare. Enkelte viser til det hatet Hamsun hadde opparbeidet mot engelskmennene. I tillegg kan man se at Hamsun var inspirert av tysk filosofi allerede i sin 1880-tallsdiktning. Når Tyskland også var blant de landene som tidligst anerkjente Hamsun som forfatter nærmer man seg en forståelse av hans holdning til nazistene. Hamsun uttrykte sitt syn bl.a. i en artikkel han skrev i forbindelse med den tyske okkupasjonen av Norge. Her oppfordret han sine landsmenn til å legge ned motstanden; Tyskland skulle redde oss fra engelskmennene. Et annet eksempel på Hamsuns forhold til nazistene er hans rosende nekrolog til "Der Führer".
Den høyt aktede forfatteren ble i Norge betraktet som en forræder, og etter krigen ble han satt under psykiatrisk observasjon. Han fikk etter hvert diagnosen "varig svekkede sjelsevner"; kanskje et forsøk på å bortforklare at en av våre store forfattere var nazist. Hamsun ville på sin side heller stilles for retten, og i 1947 ble han idømt en bot som ruinerte ham. I 1949 publiserte han sin personlige oppfattelse av rettsoppgjøret i boken "Paa gjengrodde stier". Diagnosen "varig svekkede sjelsevner" virker noe underlig i lys av denne boken, som vitner om en høyst oppegående mann.
Hamsun er en velspilt og vakker film. Spesielt er samspillet mellom von Sydow og Nørby glitrende. Regissør Jan Troell har laget et kontroversielt drama der Hamsun stolt og selvbevisst velger sin egen vei. Filmen er først og fremst et ekteskapsdrama og en fortelling om to mennesker som i sin ubotelige ensomhet evig trekkes mot hverandre. (NFI)
Ekstramateriale:
- Samtale med Max von Sydow (23 min.)
- Biografi
- Sagt om Hamsun
- Links
- 6 Trailere
Sagolandet
(SWE 1988, 185 min)
Land of Dreams
Jan Troell • Ingvar Carlsson, Tage Erlander, Rollo May, Olof Palme, Jan Troell
Jan Troell viser en serie reportasjer om mennisker, steder og hendelser i det samtidige Sverige. Som medkommentatorer har han den amerikanske psykoanalytikeren Rollo May og framstående svenske politikere som Tage Erlander og Ingvar Carlsson. (Filmbutiken.se)
Uppehåll i myrlandet
(SWE 1964, 29 min)
Jan Troell • Max von Sydow, Allan Edwall, Karl Erik Flens, Sten Beyron, Rune Köhler, Palle Abbing, Erik Larsson, Johan Öhman, Åke Andersson, Yngve Söderlund
En bremsemann hopper en dag av toget på en øde stasjon i Lappland. Han er lei av den kjedelige jobben og har bestemt seg for å gi blaffen i alle reglementer. Han synes det er vakkert på det lille stedet og tar seg opp på en høyde for å utføre en storslagen handling. Jan Troells kortfilm er laget etter en novelle av nobelprisvinneren Eyvind Johnson. Filmen skildrer det vide norrlandske landskapet i lyriske sommerbilder. Den skildrer godt den stemningen et menneske kan føle når man plutselig blir helt uansvarlig og for en stund bryter med sitt vante mønster. "Uppehåll i myrlandet" inngikk opprinnelig i den nordiske samproduksjonen "4 x 4", med fire kortfilmer fra fire land. Senere har Troells bidraggjerne blitt vist som egen kortfilm.
Utvandrerne - Nybyggerne
(SWE 1970, 378 min)
Emigrants, The - New Land, The
Jan Troell • Max Von Sydow, Liv Ullmann, Eddie Axberg, Hans Alfredson, Monica Zetterlund, Allan Edwall
Dobbeldisk-utgivelse med Jan Troells to filmer om utvandringen til Amerika på slutten av 1800-tallet. Med Liv Ullmann og Max von Sydow i hovedrollene. Liv Ullmann ble for øvrig nominert til Oscar for sin rolle i Utvandrerne.
Vilhelm Mobergs gripende bøker om Karl Oskar og Kristina hører med blant svensk litteraturs klassikere. Jan Troells filmatisering av disse beretningene har blitt to fantastiske filmfortellinger.
Utvandrerne (151 min.) tar oss med til en fattig smålendsk by, der Karl Oskar og Kristina tar den tunge beslutningen om å emigrere til Amerika. Sammen med barn, naboer og venner legger de ut på en uendelig reise mot en ukjent skjebne i et fremmed land. Noen av dem når aldri fram. Mange er de som må utstå harde strabaser, men de gir ikke opp kampen for sine drømmers mål: Det nye, store landet.
I Nybyggerne (157. min.) har Karl Oskar nådd Amerika. Ved den vakre sjøen Ki-Chi-Saga bygger Karl Oskar sitt hus. Her skal han bosette seg, og her skal hans barn vokse opp. Men de får slite hardt, og kjempe for å overleve barske vintre, indianerangrep og lengselen etter gamlelandet.
NB! Etikketene på diskene som heter Nybyggere og Ekstramateriale har blitt byttet om. Nybyggere befinner seg med andre ord på disken som heter Ekstramateriale og omvendt.
EKSTRAMATERIALE:
Kommentarspor med Jan Troell og Bengt Forslund
Dokumentar (57 min.)
Å Male Med Bilder
Intervjuer
Tv-innslag fra 1968 og 1970