INFOMEDIA UIB FILMKATALOG
Fritz Lang (regi)
Big Heat, The (USA 1953, 89 min) Jeg er loven
Fritz Lang • Glenn Ford, Gloria Grahame, Alexander Scourby, Jocelyn Brando, Lee Marvin, Jeanette Nolan,
Den respekterte politimannen Bannion har satt seg fore å avsløre en mektig bande som terroriserer byen. Men bandens innflytelse strekker seg langt inn i bystyret og politiet, og Bannion får beskjed om å innstille etterforskningen. Når en bilbombe tiltenkt ham selv i stedet tar livet hans kone Katie, trer Bannion av tjenesten for å kunne ta hevn.
Med andre ord en klassisk historie om en kompromissløs og ubestikkelig helt som må kjempe mer eller mindre alene mot lovløsheten, fordi alle andre enten er korrupte eller "feige reddharer". Dette er film noir på sitt beste, med et stramt og intrikat plot, gode karakterskildringer og hardkokte replikker.
872 vhs
903 vhs
2516 dvd-video 2
Søk i Oria: Big Heat Jeg er loven
Doktor Mabuse, der Spieler (DEU 1922, 229 min) Dr. Mabuse / Dr. Mabuse, King of Crime
Fritz Lang • Rudolf Klein-Rogge, Alfred Abel, Gertrude Welcker, Aud Egede-Nissen, Paul Richter
Den tyranniske Mabuse fortsetter sitt skruppelløse spill med menneskeskjebner i det hektiske forlystelseslivet i 20-tallets Tyskland. Terroriseringen foregår med intrikate metoder, der hypnose er en viktig bestanddel. Lang er heller ikke nådig i sin skildring av politiets arbeidsmåter, de framstår som en gjeng med bandemedlemmer.
688 vhs
2566 dvd-video 1
Søk i Oria: Doktor Mabuse, der Spieler Dr. Mabuse
M (DEU 1931, 118 min) Murderers Are Among Us, The
Fritz Lang • Peter Lorre, Otto Wernicke, Gustav Gründgens, Theodor Loos, Ellen Widmann, George John,
En morder blir jaget både av politiet og en forbryterliga. Tysk filmklassiker som kommenterer tysk samtid på slutten av 1920-tallet.

"M" er Fritz Langs første lydfilm og en av de mest kjente tyske spillefilmene fra begynnelsen av 30-tallet. I Berlin går en morder løs. Han forgriper seg på små jenter, og befolkningen er engstelig. Politiet er først rådløse, men kommer etterhvert på sporet av gjerningsmannen. Den organiserte forbryterligaen har også tatt opp jakten på morderen, politiets intense undersøkelser har gjort det vanskelig for de småkriminelle å jobbe. Filmen viser hvilke likheter som finnes mellom politiets og forbryterligaens organiserte jakt
på den ensomme morderen. Filmen stiller spørsmål ved hvem som har rett til å dømme i et samfunn og i hvilken utstrekning mennesket er ansvarlig for egne handlinger.
754 vhs
2085 dvd-video 2
Søk i Oria: M
Müde Tod, Der (DEU 1921, 114 min) Destiny
Fritz Lang • Lil Dagover, Rudolf Klein-Rogge, Bernhard Götzke, Walter Janssen
Utgaven er nyrestaurert, mellomtekstene er korrigert i henhold til de originale tyske sensur-kortene. Filmen er tintet i farver tilnærmet lik filmer fra samme år og musikken er nykomponert med utgangspunkt i opprinnelige opptak og i tradisjon med tysk folkemusikk.

Døden lar en ung kvinne få tre forsøk på å redde sin kjærestes liv, og inspirert av D.W. Griffiths Intolerance, foregår handlingen i tre ulike kulturer og tidsaldre. Temaer fra den tyske romantikken - slike som det overnaturlige og mytologiske figurer, døden og skjebnen (filmen heter da også Destiny på engelsk) - er her like fremtredende som Langs bekmørke ekspresjonisme. Louis Buñuel har sagt at gjennom "Der Müde Tod" oppdaget han Filmen! Og det var også med denne filmen Lang slo igjennom internasjonalt. (NFI)
2686 dvd-video 1
Søk i Oria: Müde Tod, Der Destiny
Metropolis (GBR 1927, 118 min)
Fritz Lang • Brigitte Helm, Alfred Abel, Gustav Fröhlich, Rudolf Klein-Rogge, Fritz Rasp,
Fritz Langs Metropolis har hatt en enorm innflytelse på science fiction og framtidsvisjoner innen film, litteratur og billedkunst generelt. Med gigantiske kulisser og et ekspresjonistisk billedspråk manet Lang fram en meget visuell visjon om et sterilt og maskinstyrt futuristisk samfunn - det industrialiserte samfunnets mareritt.
I den futuristiske storbyen Metropolis forsøker diktatoren Fredersen å hisse opp arbeiderne til revolusjon og selvutslettelse ved hjelp av den gale vitenskapsmannen Rotwang. Rotwang kidnapper arbeidernes leder Maria og erstatter henne med en identisk utseende robot som skaper splittelse blant arbeiderne under jorden.

Fritz Langs originale «Metropolis», som hadde premiere i Berlin januar 1927, har det vært umulig å se siden april samme år. Filmen ble trukket tilbake, forkortet, og klippet om. De fleste av versjonene som har vært vist seinere, er mer eller mindre basert på den kortrere versjonen. Fortsatt er det mye som mangler, men funnet av filmens manus og stillsbildene fra filmens innspilling, har gjort det mulig sette filmen sammen nærmere den utgaven Fritz Lang og hans team ønsket. «Tapte» filmsekvenser er i den nyrestaurerte utgaven erstattet med forklaringer som gir filmen større mening. Funnet av gammelt filmnegativmateriale, sammen med ny digital teknikk, gjør det for første gang siden 1927 mulig å se kvaliteten av filmens foto, slik det ble skapt av fotografene Karl Freund og Günther Rittau.
31 vhs
2149 dvd-video 2
3169 dvd-video 2
Søk i Oria: Metropolis
Scarlet Street (USA 1945, 103 min)
Fritz Lang • Edward G. Robinson, Joan Bennett, Dan Duryea, Jess Barker, Margaret Lindsay, Rosalind Ivan,
Filmen ble forbudt i USA, og fikk slagside av all kritikken som kom fra begge sider av Atlanteren, men i ettertid kan man merke seg at dette er kanskje den filmen som best kombinerer Fritz Langs europeiske, ekspresjonistiske arv og det mørke og klaustrofobiske fra film noir.
Christopher Cross er den uanseelige men respekterte bankfunksjonæren som på vei hjem hjelper Kitty Marsh som blir angrepet av Johnny Prince. Etter å ha reddet henne tar han henne med på café og tiltrukket som han er skryter han av å være en berømt kunstner. Kitty og Johnny står egentlig i ledtog, og planlegger å melke Christopher for alt han er verdt. Snart befinner han seg i verden full av kriminalitet og bedrag.
951 vhs
2517 dvd-video 2
Søk i Oria: Scarlet Street
Woman in the Window, The (USA 1944, 99 min) Kvinnen i vinduet
Fritz Lang • Edward G. Robinson, Joan Bennett, Raymond Massey, Edmund Breon, Dan Duryea, Thomas E. Jackson
I Fritz Langs Woman In The Window, et anspent psykologisk melodrama, blander den sakmodige universitetsprofessoren Wanley (Edward G. Robinson) seg opp i mord og utpressing. Under en diskusjon med mannlige kolleger i sin forening, utrykker Wanley sin tiltrekkelse til maleriet av en vakker kvinne, og grubler over muligheten for å kunne oppleve et kjærlighetseventyr senere i livet. En stund senere møter Wanley til sin store overraskelse maleriets modell, Alice Reed (Joan Bennet), på gaten. Hun inviterer ham til leiligheten sin for å se på flere kunstverk, men mans han er på besøk, stormer en sint mann inn i leiligheten. Mannen beskylder Alice for å bedra ham og går til angrep på professoren, slik at Wanley dreper mannen i selvforsvar. Politiet oppdager snart mordet og Wanley begynner et liv i frykt for å bli tatt. Etter hvert fører dette drapet til utpressing, bedrageri, og flere mord, noe som gjør The Woman In The Window til en tragisk og klaustrofobisk meditasjon over skjebnen, kriminalitet, og straff. Filmen er briljant regissert, og viser Langs styrke innen regi, stemningsfull cinematografi og klipping.
987 vhs
Søk i Oria: Woman in the Window Kvinnen i vinduet
You Only Live Once (USA 1937, 82 min)
Fritz Lang • Sylvia Sidney, Henry Fonda, Barton Maclane, Jean Dixon, William Gargan
De arketypiske stjernene fra depresjonstida, Henry Fonda og Sylvia Sidney, er et velvalgt par i Fritz Langs You Only Live Once. Fonda spiller en tidligere straffange, Eddie Taylor, som ikke får det til på “utsiden”. Han gifter seg med Joan (Sidney), som likesom sin mann er en av livets tapere. Falskt anklaget for mord blir Eddie tvunget ut på rømmen, med sin kone og baby på slep. I forsøket på å unngå å bli tatt til fange blir han så en morder på ordentlig, og dømmer dermed seg selv og Joan til en tidlig død.

Manuset av Gene Towne og Graham Baker er delvis basert på legenden om Bonnie og Clyde og gir hovedpersonene så mye motgang at publikum nesten tvinges til å hate deres motstandere. Enda så superb Henry Fonda er i sin skildring av den forhåndsdømte helten, så er Sylvia Sidney ennå bedre som hans kone; hennes tolkning av linjer som “Vi kaller ham bare... baby” er nok til å få hjertet til å krympe seg, selv etter seks tiår. (Cover)
7023 dvd-video 2
Søk i Oria: You Only Live Once